kontakt

Biti tabornik. Način življenja.

Kaj je to bivak?

Prenočevanje na prostem je v splošnem del gorništva, alpinizma in seveda tudi taborništva. Pomeni pa preživljanje noči na prostem s pomočjo začasnega bivališča in se seveda razlikuje od klasičnega taborjenja, kjer za spanje uporabljamo šotore.

Bivak si postavimo predvsem zaradi zaščite pred različnimi vremenskimi vplivi in divjimi živalmi ter navsezadnje, da nam nudi senco ob morebitnem močnem soncu. Osnovna funkcija bivaka je tako ohranjanje telesne temperature tistih, ki v njem preživijo noč na prostem.

Bivake ločimo v dve vrsti in sicer nenačrtovane ter načrtovane.

  • Nenačrtovani so tisi, pri katerih si moramo ob morebitnem nenadnem poslabšanju vremena zasilno napraviti bivak ter tam prenočiti, za te bivake običajno nismo pripravljeni ter tudi nimamo potrebne opreme.
  • Taborniki pa se poslužujemo predvsem tistih drugih - načrtovanih bivakov, kar pomeni da se nanje ustrezno pripravimo ter si zagotovimo vso potrebno opremo.

Med osnovno opremo za bivakiranje zagotovo sodijo: spalna vreča, ležalna podloga, šotorska krila, vrvi, klini in palice (te lahko naredimo tudi sami iz naravnih materialov), manjše orodje (sekira, nož,...) ter oprema za pripravo hrane (čutara, menažka, pribor, posoda za pripravo hrane - kotliček ali ponev).

Sama lokacija bivakov je odvisna od okoliščin v katerih se znajdemo, najboljše je izkoristiti možnosti, ki nam jih ponuja narava. Običajno so v naravi za uporabo bivakov najbolj primerne različne votline, skalni previsi, podrta drevesa in podobno. Nikoli pa ne smemo pozabiti na varnost!

Potem, ko smo si izbrali prostor za bivakiranje, se začne gradnja bivaka, ki pa je lahko narejen iz šotorskih kril ali zgolj iz materialov, ki nam jih ponuja narava. Različne oblike ter postavitve bivakov so prikazane s pomočjo slikovnega gradiva, ki ga najdete spodaj. Srečno pri gradnji bivakov in ne pozabite opazovati zvezd ter utrinkov na nebu, ko boste prenočili pod milim nebom.

Bivak iz šotorski kril

Bivak iz šotorski kril

Bivak iz naravnega materiala
Bivak iz naravnega materiala
Bivak iz naravnega materiala
Bivak iz naravnega materiala