kontakt

Biti tabornik. Način življenja.

Kaj vzeti na izlet

Izlet je običajno enodnevna aktivnost, ki vsebuje krajše potovanje in je običajno prirejeno kot razvedrilo oziroma zabava. Tudi taborniki se letno udeležimo kar nekaj izletov in sicer predvsem takih, ki vsebujejo tako pohodništvo kot tudi samo razvedrilo. Razvedrilo za nas pomeni, da obiščemo kakšen rudnik, se podamo v akvarij ali spoznavamo mestna jedra številnih slovenskih krajev. Seveda pa se je za izlet prav tako kot za vsako drugo taborniško akcijo potrebno pravilno in dovolj kmalu pripraviti.

Obvezna oprema za vsak izlet je:

 • športna oprema (oblačila za aktivnosti na prostem, pohodni čevlji, zaščita pred soncem)
 • nahrbtnik s pravilnim hrbtiščem za lažjo hojo
 • malica
 • taborniška rutka
 • brošura za zbiranje vtisov ter žiga izletov
 • ter seveda obilo dobre volje in natrenirane glasilke za glasno prepevanje taborniških pesmi :)

 

Pakiranje nahrbtnika

Nošenje nahrbtnika na izletih pa seveda ni mačji kašelj in zato vam ponujamo nekaj nasvetov kako si najbolje razporediti stvari, da bo nošenje čim bolj udobno. Na prvem mestu moramo upoštevati, da je težišče človeka večinoma nekje med pasom in boki, zato mora biti vsa težja oprema postavljena v srednjem delu nahrbtnika in čim bližje hrbtu. Pomembno je tudi, da je teža enakomerno porazdeljena na obe naramnici. Spodnja slika prikazuje različne predele nahrbtnika, spodnji opisi pa pomagajo razumeti, zakaj določena stvar sodi na določeno mesto. Ne pozabite, da je tako pakiranje nahrbtnika dobrodošlo za vse eno ali večdnevne taborniške aktivnosti v naravi.

Pakiranje nahrbtnika

 1. POKROV NAHRBTNIKA je razširjen in je namenjen predvsem shranjevanju opreme, ki jo želimo imeti pri roki. Večinoma gre za majhne in lažje kose, kot so npr. kompas, ura, mobilni telefon, GPS, robčki, energijske čokoladice, itd.
 2. GLAVNI PREDEL NAHRBTNIKA mora prav tako vsebovati lažje predmete, kot so hlače, jakne in ostala oblačila.
 3. DNO NAHRBTNIKA (spodnji del) je povečini ločen od zgornjega dela in je najboljši za shranjevanje velikih in ne ravno najtežjih predmetov kot so npr. spalna vreča, čevlji, perilo,...
 4. ZUNANJI ŽEPI (na zadrgo in mrežasti) so namenjeni predvsem manjšim predmetom in so odlični za stvari, ki ji potrebujemo večkrat v času hoje (vetrovka, kapa, rokavice). Na obeh straneh nahrbtnika naj bi predmeti tehtali enako.
 5. GLAVNI DEL NAHRBTNIKA: primeren za vse najtežje dele opreme kot tudi za meh z vodo (novejši nahrbtniki dopuščajo možnost uporabe meha za vodo ali imajo te že celo vgrajeno).