Artboard 1

Skupaj zbrani

Artboard 5

Iz različnih poti

Artboard 3

Z istim ciljem

Kaj pomenijo rutice?

Ruticam bi lahko rekli prave male trofeje, ki jih ponosno nosimo naokoli ob vsaki še tako mali priložnosti.
Verjetno ste že opazili, da imamo taborniki rutice različnih barv. Barva rutice kaže, v katero starostno skupino tabornik sodi:
murni

Murni

Rumene rutice imajo naši najmlajši. Ne hodijo še v šolo in še niso čisto pravi člani organizacije, a bodo to zagotovo postali, ko bodo šli v prvi razred. (RST nima aktivnih vodov murnov)
MC

MČ - Medvedki in čebelice

Rdeče rutice nosijo MČ-ji, taborniki, ki hodijo v 1. do 5. razred osnovne šole. Za njih je spoznavanje taborniškega načina življenja še igra, a vseeno se v naravi že kar dobro znajdejo.
GG

GG - Gozdovniki in gozdovnice

Zelene rutice si okoli vratu zavežejo GG -ji, taborniki, ki obiskujejo 6. do 9. razred osnovne šole. Ta najstniška leta so pomembna, saj se poleg simpatij ustvarja tudi zelo pomembna močna povezava s taborništvom. To je čas, ko se odločiš, če si “enkrat tabornik, za vedno tabornik”. Taborništvo v teh letih postaja način življenja.
PP

PP - Popotniki in popotnice

Modre rutice začnejo taborniki nositi, ko pridejo v srednjo šolo. PP-ji obdržijo svoje rutice med 16 in 21 letom starosti. Takrat taborniki običajno že začno z vzgojo mlajših in postanejo vodniki. Popotniki in popotnice se združujejo v klubih. Trenutno imamo v Domžalah en PP klub v katerem se mladi družijo, udeležujejo taborniških tekmovanj, mednarodnih taborov in še mnogo več.
RR

RR - Raziskovalci in raziskovalke

Oranžne rutice nosijo RR-ji med 21 in 27 letom starosti. To so že dobro izkušeni taborniki, ki vedo že mnogo zvijač pa če govorimo o kurjenju ognjev in postavljanju bivaka ali pa o vzgoji mladih in podajanju znanja. Ti so zdaj najverjetneje že oddali svoj vod GG-jev in jih poslali na pogumno pot PP-jev. Sami pa imajo zdaj čas raziskati več o samih sebi, se udeleževati taborniških izobraževanj ali pa poprijeti za kakšno vodilno funkcijo v rodu in ZTS-u. V Domžalah imamo tudi RR klub.
grce

Grče

Vijolične rutice nosijo najstarejši taborniki, stari 27 in več let. To so grče. Čeprav se jim ne ljubi več tekati po gozdu, so to taborniki z dušo in srcem. Skrbijo za tehnične zadeve, ter so podpora in pomoč mladim v rodu. Hkrati pa znotraj klubov še vedno ohranjajo prijateljstva in pravo taborništvo v sebi. V Domžalah je pet takih klubov:

  • klub SOS
  • klub WEOR
  • klub Močerad
  • klub Magnolija
  • klub Planika