Artboard 6 1

Odmevanje pesmi

Artboard 2

Divja kulinarika

Artboard 4

Pot v neznano

Začetek 20ih let

Začetek taborništva v Sloveniji

V začetku 20. let 20. stoletja, ko se je pri nas pojavila ideja o gozdovništvu, so na naših tleh ustanovili tudi prve skavtske skupine.

1920

Ustanovi se skavtska pisarna in poteka prva skavtska konferenca

Prej imenovana Boy Scout Assotiation, se med prvo zasedo mednarodnega skatskega komiteja spremeni v – World Organization of Scout Movement ali Svetovna skavtska organizacija. Kot začetnika vsega gozdovništva štejemo Lorda Robert Baden Powella. Organiziral je prve tabore za nadobudne mlade fante v Angliji in kmalu se je beseda o njegovih novih metodah za učenje mladiih o naravi in preživetju začela širiti po svetu. V 70. letih so se v WOSM priključile prve organizacije, ki so imele v svojih vrstah tudi ženske članice. Članstvo je z leti vztrajno rastlo – leta 1994 se je kot 135. polnopravna članica v WOSM pridružila tudi, takrat že imenovana, Zveza tabornikov Slovenije. Prikjučitev pa je pomenila že predhodno in seveda tudi nadaljno držanje ključnih taborniških načel kot ta, da je tabornik lahko vsak ne glede na barvo kože, versko prepričanje, kulturno pripadnost, … Takrat je velika skavtska družina štela približno 16 milijonom skavtov, danes pa je v WOSM-u že preko 50 milijonov skavtov in skavtinj.

1923

Prvi slovenski skavtski tabor

Poleti, leta 1923 se je v Sloveniji, v Kamniški Bistrici izvedel prvi skavtski tabor, katerega so se udeležili približno 4  nadobudni gozdovniki.

1951

ZTS - Zveza Tabornikov Slovenije

Zveza tabornikov Slovenije,  je prostovoljna mladinska organizacija, ki med seboj povezuje vse slovenske tabornike in je tudi največja slovenska mladinska organizacija. V približno 100 enotah (rodovih in četah) združuje prek 10 000 članov. Neprekinjeno deluje od leta 1951, ko je bila ustanovljena na sedežu Univerze v Ljubljani.

2
GRB – 3 smreke predstavljajo najvišjo slovensko goro,  Triglav, in slovenske gozdove, v katerih taborniki najraje taborimo in ustvarjamo nepozabne spomine. Smreke so pobarvane z modro barvo, ki predstavlja vodo-reke, jezera, morja. Pred smrekami stojita tipi, šotor, ki predstavlja taborjenje in ogenj s 3 plameni, ki predstavljajo 3 MČ zakone in 4 poleni, ker 3×4=12 in imamo 12 taborniških zakonov.

1953/1954

Ustanovitev RST - Rod Skalnih Taborov

3

V šolskem letu 1953/54 je na takratni nižji gimnaziji v Domžalah pričela z delom družina tabornikov, ki je bila formalno ustanovljena na občnem zboru  6. decembra 1953 kot 25. taborniška enota v Združenju tabornikov Slovenije. Pobudniki za ustanovitev taborniške organizacije v Domžalah so bili predvojni skavti, med katerimi so bili še posebej aktivni prof. Milan Flerin, Franc Bolhar in Stane Kovač. Vodstvo taborniške družine je v njenem začetku vodil Anton Bukovec, profesor na nižji gimnaziji, ob njem  so taborniška znanja in izkušnje pričeli nabirati prvi mladi navdušenci življenja v naravi.

1953

Prvi Zlet

4

ZLET je vseslovenski tabor, na katerem se zbere več sto in tudi več tisoč udeležencev iz gostujoče države in skavtov iz tujine. Ta je bil prvič organiziran leta 1953, na Okroglici pri Novi Gorici. Zadnji pa je bil izveden leta 2017 pri Velenjskem jezeru.

1954

Prvi RST tabor

Taborniki našega rodu smo prvi tabor organizirali v Kamniški Bistrici, leta 1954. od takrat naprej smo taborjenja organizirali vsako leto, na Menini planini, ob reki Sori, v Rovinju, ob Šobčevem bajerju, Bohinjskem jezeru, Kolpi v Radencih… leta 2001 pa smo svoj tabor preselili na Dolenjsko, v Stavčo vas, ob reko Krko, kamor se še danes najrajši vračamo.

Začetek 80ih

Odcepi se mengeški in radomeljski rod

5
6
7

Začetek 90ih

Odcepi se moravški rod (na žalost ne deluje več)

1990

Cerarjev memorial

10

Naše rodovo tekmovanje, vsakoletno tradicionalno srečanje, v spomin Janezu Cerarju. Janez Cerar je bil aktiven član našega rodu, ki je vse svoje sile usmeril v vzgojo otrok in novih generacij vodnikov. Angažiral se je tudi pri ustvarjanju novih taborniških enot v drugih krajih takratne Domžalske občine, Moravče, Mengeš in Radomlje, ki so najprej delovale v okviru Skalnih taborov, kasneje pa so nastale nove samostojne taborniške enote. Janez je bil tudi izvoljen za prvega predsednika Zveze tabornikov občine Domžale. Je pa tudi več let vodil posamezne tečaje v Gozdni šoli Zveze tabornikov Slovenije. Uprava rodu Skalnih taborov je po Janezovi smrti v letu 1990 sklenila, da bo v spomin nanj in njegovo delo v taborniški organizaciji ob prvi obletnici njegove smrti organizirala taborniško tekmovanje, imenovano Cerarjev memorial, ki naj postane tradicionalen in naj poteka vsako leto v mesecu aprilu, ko smo se od našega dolgoletnega aktivnega tabornika in prijatelja zadnjič poslovili.

1994

ZTS postane članica WOSM

8

Znak predstavlja skavtsko lilijo, obdano z vrvjo, ki jo veže ambulantni vozel.  Znak simbolizira skavtska načela, znanje in resnico, trdnost, moč in enotnost svetovnega skavtskega gibanja. Prav tako imata pomen barvi – bela namreč odraža čistost v mislih in dejanjih, kraljevsko vijolična pa vodstvo in podporo.

1995

Prvi ZNOT

9
Korenine tega tekmovanja segajo nekje v leto 1995, ko se je ekipa nadobudnih pp-jev našega rodu odločila organizirati orientacijsko tekmovanje za GG-je iz našega rodu. Da bi bila stvar bolj zanimiva, so čas dogajanja postavili pozno v noč. In ko se je sama ideja rojevala ob koncu jeseni, je orientacijsko tekmovanje dobilo še pridevnik zimsko. Tako je nastal ZNOT- Zimsko Nočno Orientacijsko Tekmovanje. Namenjeno je vsem GG-jem in starejšim, da se zabavajo in na nočni progi pokažejo svoje znanje orientacije in ostale taborniške sposobnosti. Nekaj let nazaj smo slavili okroglo 20. Obletnico tekmovanja.

2013

60 let RST

12

Leta 2013 smo v okviru praznovanja naših 60 let
delovanja, organizirali akcijo “24 ur taborništva!”. To je
bil dogodek, ki smo ga izpeljali v centru Domžal v
Češminovem parku. Naš namen pa je bil prikazati vsem
mimoidočim kako zgleda biti tabornik pa tudi če samo
za en dan. Postavili smo šotore, spali v parku, imeli
večer ob ognju, delavnice za otroke, kanujanje na
suhem, …

11

2006 in 2018

RST ORGANIZIRA ROT

15
14
Taborniki rodu skalnih taborov Domžale smo v času našega delovanja organizirali dva Republiška orientacijska tekmovanja, leta 2006 in 2018. ROT je najzahtevnejše in najdaljše taborniško orientacijsko tekmovanje, katerega organizacijo, ZTS vsako leto zaupa rodovom po Sloveniji. Rot je 3-dnevno orientacijsko tekmovanje, na katerem uporabljaš svoja taborniška znanja in spoznavaš ljudi iz cele Slovenije. Signalizacija, morse, spanje v bivaku, golaž, vrisovanje kontrolnih točk, fizičen napor, vse je na preizkušnji te tri poletno jesenske dni v septembru. Leta 2018 smo zbrali preko 100 prostovoljcev in izvedli super ROT v središču našega domačega mesta.
16
13